Presentació

L’Alt Urgell queda situat al cor dels Pirineus i està farcit de petites valls i riberes on s’amaguen vestigis de la història més antiga del nostre país. Els nius de dinosaures del cretaci de Coll de Nargó o els imponents megàlits repartits arreu de la conca del riu Segre en són clars exemples. Amb una història medieval convulsa, els inicis del Comtat d’Urgell van transcórrer sota la influència d’il·lustres personatges com el Bisbe Fèlix i la dinastia Ermengol de fins a 8 generacions. Al s. XIX l’Alt Urgell viu un important canvi agrari en substituir els camps de cereals i les vinyes, pel bestiar boví. Aquest canvi va portar de manera natural el desenvolupament del sector formatger, una activitat molt viva actualment i que ofereix una extensa varietat de formatges de gran qualitat. És igualment actiu el sector turístic, gràcies a un entorn natural de gran importància (parcs naturals del Cadí Moixeró i de l’Alt Pirineu) i una oferta turística amb serveis i equipaments de primer ordre.

Tradicionalment l’Alt Urgell ha estat una comarca que ha fet de nus de comunicació entre les comarques pirinenques veïnes. Amb el pas del temps, al voltant de les vies principals s’hi ha construït una bona xarxa de vies internes que ha afavorit la bona accessibilitat d’una comarca plena de pobles i racons amb una cultura i tradicions mil·lenàries. El valuós patrimoni cultural (romànic) i etnogràfic (trementinaires, el món dels raiers) de l’Alt Urgell queda també integrat dins d’un viu i extens calendari festiu.

L’Alt Urgell és actualment l’única porta d’accés cap a Andorra des del sud, i ha estat en part gràcies a aquesta proximitat al dinàmic petit país veí, que la capital de la comarca, la Seu d’Urgell, ha experimentat una forta puixança en diversos àmbits com el cultural, el turístic o l’esportiu (seu olímpica de piragüisme). Situada en una extensa plana que domina la part nord de la comarca, la Seu d’Urgell és una activa vila comercial, hereva de l’històric i mil·lenari mercat setmanal que a dia d’avui encara té lloc cada dimarts i dissabte. Tant a la Seu d’Urgell, com a la resta de la comarca, trobem una gastronomia tradicional feta amb dedicació, saviesa i paciència, que combina els secrets de la millor cuina d’antuvi, amb tocs culinaris actuals i moderns.

Més informació turística

www.ccau.cat

 

COM ARRIBAR-HI?

Per carretera

  • Des de Barcelona (i Tarragona per l’AP-7) tenim dues opcions. Per l’eix del Llobregat (C-16) i a través del túnel del Cadí, passant per Terrassa, Manresa i Berga fins a Puigcerdàwww.tuneldelcadi.com. Un cop a Puigcerdà, agafem la N-260 direcció la Seu d’Urgell – Andorra.
  • També podem arribar-hi per la C-17 / N-152 (Barcelona-Puigcerdà), que passa per Granollers, Vic, Ripoll, Ribes de Freser i la collada de Toses fins arribar a Puigcerdà. Des de Puigcerdà, agafem la N-260 direcció la Seu d’Urgell – Andorra.
  • Des de Girona hi arribarem per la C-66 fins a Besalú i per la N-260, passant per Olot, Ripoll, Ribes de Freser, la collada de Toses, Puigcerdà fins a la Seu d’Urgell – Andorra.
  • Des de Lleida (i Tarragona per l’A2) agafarem la comarcal C-26 fins a Artesa de Segre i des d’allà per la C-14 fins a Pons i la Basella fins arribar a la Seu d’Urgell.
  • Des de França tenim tres opcions. Per la N-20 passant per Tolosa de Llenguadoc, Foix, Tarascon i Ax-les-Thèrmes (opcional el Túnel de Pimorent) fins a Puigcerdà, des d’allà agafar la N-260 direcció la Seu d’Urgell- Andorra. En segona instància i venint des de Carcassona, per la N-118 passant per Limoux, Quillan, Axat i Montlluís fins a Puigcerdà, des d’allà agafar la N-260 direcció la Seu d’Urgell- Andorra. Finalment venint de Perpinyà, per la N-116 passant per Prada de Conflent i Montlluís fins a Puigcerdà, des d’allà agafar la N-260 direcció la Seu d’Urgell- Andorra.
  • Des d’Andorra agafem la CG-1 que un cop passada la frontera es converteix en la N-145 fins a La Seu d’Urgell.

Amb autobús



Amb tren

La comarca de l’Alt Urgell, no disposa d’estacions de tren, i les més properes es troben a la Cerdanya (Puigcerdà). Des d’allà cal agafar transport privat, taxi o autobús.

 

Comparteix...Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Digg this